Omul și mașina

Una din principalele noastre preocupări sunt implementarea celor mai inovatoare tehnici și tehnologii de execuție a lucărilor protetice. Am înțeles că tehnica avansează în domeniul nostru cu o viteză uimitoare și că tehnologia aduce un plus de calitate meseriei noastre. În acelați timp am obsevat că omul, creativitatea și manualitatea lui nu pot fi, încă, înlocuite de mșini. Cea mai bună combinație este între om și mașină, rezultând lucrări protetice executate cu precizie micronică în ceea ce privește adaptarea și închiderile marginale precum și estetică la nivel de artă pe care o poate oferi doar mâna umană.

CAD-CAM

Zirconiu.

Zirconiul este un metal care după procedeele de siterizare la tempeturi are următoarele caracteristici :

*Compatibilitate biologice excelenta:absolut bio-inert
*Calitati fizice si mecanice incredibile:
*Duritate 1200 HV
*Rezistenta la compresie 2000 MPa
*Rezistenta la indoire 1000 MPa
*Modul de elasticitate 210 GPa
*Rezistenta absoluta la coroziune
*Marimea particului
*Densitate extrem de mare
*Positate 0
*Puritate 99,9%
 

lucrările protetice sunt executate cu ajutorul sistemelor CAD(Computer Aided Design) – CAM (Computer Aided Manufacturing). Procedeele sunt de scanare a modelelor sau importare a fisierelor .stl trimise de scanerele intra-orale, designul viitoarei lucrări protetice urmată de frezarea computerizatăa lucrării. Zirconiul în stadiu incipient(pentru frezare) este de culoare alba, cretor și mat, motiv pentu care urmează etapa de sinterizare și pigmentare pentru a stabili culoarea interna, cea de bază. După siterizare se mai poate, în funcție de situație, în special la zirconiul monolitic, executa o pigmentare de suprafață.

Zirconiul monolitic este mai translucent decât cel care urmează a fi acoperit cu ceramică, mai noi apărut este zirconiul stratificat care oferă o estetică net superioară dar necesită cimentare cu material de culoare aproximativ asemănătoare cu cea lucrării pentru a evita schimbarea culorii prin transparența coroanei și expunerea cimentului.

Direct Metal Laser Sintering (DMLS)

Această tehnică de executare a structurilor metalice este ”împrumutată” din industria sidelurgică și de producere a diferitelor componente metalice. Tehnica se bazează pe puterea de a topi și fuziona particule de metal, dispuse sub forma de pulbere, în straturi. În domeniul Medicinei Dentare această tehnologie este utilizată pentru producerea structurilor metalice, fie al lucrărilor protetice fixe sau mobilizabile, pe bonturi sau pe implanturi. Tehnica, compusă din sacanare, CAD și sinterizarea metalului conferă o calitate superioară lucrării.

Caracteristicile DMLS :

*Densitate mare: > 99%
*Proprietati mult mai bune comparativ cu varianta de turnare clasica de cea mai buna calitate
*proprietati uniforme in tot volumul construit.
 

Ceramica presată

Ceramica presată este un material cu înalte calități estetice. Este recomandată pentru zonele estetice(grupul frontal). Laboratorul nostru execută din ceramică presată : coroane, inlay-uri și onlay-uri. Proprietățile ceramicii presate sunt :

*Este biocompatibil și bioinert astfel nu există risc de alergie;
*Calitățile estetice sunt excepționale, cu cest tip de material se pot reproduce toate particularitățile unui dinte natural;
*Nu se corodează astfel lipsește lizereul cenușiu ce apare la coletul dinților;
*Nu creează gustul metalic;
*Are o greutate mult redusă față de metal (foarte important mai ales la lucrările protetice întinse);
*Este inert din punct de vedere termic, astfel ca pulpa dentară este protejată;
*Rezistenta absoluta la coroziune
*Marimea particului
*Densitate extrem de mare
 

Procedeul de execuție al acestui tip de lucrare are la bază wax-up-ul. Acesta este foarte important pentru a stabili forma și dimensiunea exactă a coroanei. Odată aceste aspecte stabilite, în laborator, wax-up-ul se rectifică dacă este cazul după care se ambalează în masă refractară și urmază perioada de preîncălzire urmată de presarea propriuzisă. Ulterior, după răcire, coroanele de dezambalează prin sablare la presiune mică, se separă de tijele de turnare și se adaptază pe modelul de lucru. Se personalizează prin pigmentare și eventual, dacă este cazul se adaugă ceramică pentru a finaliza forma și transluciditatea.

Ceramica presată se găsește sub forma unor pastile (ingoturi). Acestea pot fi :

*Opace (O) – pentru situațiile în care bontul este colorat intens și această colorație poate să transpară (culori : 0M1P, 0M2P, 1M1P, 1M2P, 2M1P, 2M2P 2M3P, 3M1P, 3M2P und 3M3P);
*Translucide (T) – pentru situațiile care necesită o grosime redusă a ceramicii, în cazurile de bont ușor colorat sau material de cimentare de culoare aproximativă (0M1P, 0M2P, 1M1P, 1M2P, 2M1P, 2M2P, 2M3P, 3M1P, 3M2P und 3M3P);
*Foarte translucent (HT) – recomandat în situațiile în care grosimea ceramicii este mare, dintele este de așa natură și bontul este normal colorat (culoare : 0M1P, 0M2P, 1M1P, 1M2P, 2M1P, 2M2P, 2M3P, 3M1P, 3M2P und 3M3P);
 
 

Un element important în reușita unei restaurări cu ceramică presată este prepararea bonturilor cu prag ( de preferat în unghi drept) și cimentarea cu materiale care redau culoarea de bază a dintelui sau sunt complect translucide (în funcție de situație).